Vakava sydämenpysähdys vaatii nopeaa ensiapua

By Mikel Mayer on Thursday, September 14, 2023
Filled Under: Blogi

Sydämenpysähdys on vakava tila, jossa potilas tarvitsee nopeaa reagointia ja hoitoa. Jokainen sekunti on elintärkeä, jolloin potilaan on saatava mahdollisimman pian hätäensiapua ja elvytystä. Aina sydämenpysähdyksen saaneen potilaan kohdatessa tulee soittaa hätänumeroon ja hälyttää paikalle apua. Sydämenpysähdykseen voi olla useita eri syitä, mutta tavallisimmin kyseessä on kammioperäinen rytmihäiriö. Tila on hengenvaarallinen.

Hätäensiapukurssista on paljon hyötyä

Hätäensiapu on äärimmäisen hyödyllinen ja tärkeä taito omata, sillä se voi pelastaa ihmishenkiä. Hätäensiapukursseille pääsee osallistumaan helposti ja niitä tarjoaa monet järjestöt. Ensiaputaitoja on hyvä aika ajoin myös kerrata, kuten esimerkiksi elvytyksen vaiheita. Ensiavun antamisen tarve voi tulla vastaan hyvinkin yllättäen, jolloin siihen on hyvä osata varautua monilla tavoin.

Ensiapukursseja on olemassa paljon erilaisia ja koulutuksia järjestetään usein. Niihin voi osallistua yksin tai esimerkiksi ystävien tai vaikka työporukan kanssa.

Ensiaputarvikkeet tulee löytyä työpaikaltakin

Defibrillaattori eli sydämenkäynnistäjä on laite, jota maallikkokin osaa käyttää. Niitä tulisi löytyä julkisilta paikoilta, sekä myös esimerkiksi työpaikoita. Myös muut tarvikkeet, kuten esimerkiksi ensiapulaukut, tulisi olla osana turvallista työympäristöä. Kattavan valikoiman erilaisia ensiaputarvikkeita löydät osoitteesta ensiaputarvike.fi.

Ensiaputarvikkeiden olemassaolo sekä niiden oikeanlainen käyttö on erittäin tärkeää onnettomuuden tai muun äkillisen tilanteen sattuessa. Sydämenpysähdyksen saaneen potilaan ennuste on huomattavasti parempi, kun oikeanlainen ensiapu ja mahdollinen elvytys on osattu suorittaa mallikkaasti.